Kansainvälinen CORE -hanke mahdollistaa yhteistyön eri catering-alan koulujen välillä (Finnish)

Cooking for the future -hankkeen kokous.

Ensimmäinen kokous Espoossa.

Maailma ympärillämme muuttuu nopeasti. Tästä syystä myös opettamisen pitää muuttua. Muuten emme tavoita tulevaisuuden tarpeita. CORE – Cooking for the future -hankkeen  tavoitteena on verkostoitua ja samalla parantaa yhteistyötä ravintola- ja cateringalan oppilaitosten ja työelämän välillä Euroopassa.

Jotta voimme taata projektin tuotosten hyvän tason, on projektin toimintaan ja tulosten levittämiseen tarkoitus osallistaa eri maiden ammatillisesta koulutuksesta vastaavia organisaatioita sekä muita catering-alan edunvalvonta- tai muita organisaatioita. Suomesta projektista ovat mukana MaRa ry ja Opetushallitus (OPH).

CORE -hankkeen ideana on vähentää nuorisotyöttömyyttä Euroopan tasolla. Tarkoituksena on parantaa opiskelijoiden oman osaamisen tunnistamista ammatillisilla markkinoilla työnantajan toiveiden mukaisesti. Samalla parannamme opiskelijoiden näkyvyyttä kansainvälisillä markkinoilla. Tästä syystä projektin tarkoituksena on kehittää kokin ammatillista koulutusta työnantajien toiveiden mukaisesti.

Projekti parantaa kokkien työllistymismahdollisuuksia

Tällä hetkellä koko Euroopassa nuorten työttömyysaste on korkea ja kuitenkin samanaikaisesti ravitsemisalalla on iso tarve koulutetuista ammatillisista. On myös nähtävissä, että eri maiden ammattiosaajien välillä on olemassa selkeä osaamisen epätasapaino, koska ammatillisen koulutuksen taso vaihtelee Euroopan maissa hyvinkin suuresti.

CORE -hankkeessa keskitytään parantamaan olemassa olevia eurooppalaisia kokin tutkintojen perusteita tai opetussuunnitelmia. Hankkeen tavoitteena on löytää eurooppalainen tasapaino kokin koulutukseen ja samalla tehdä parannuksia kokin tutkintoon. Hankkeen aikana tunnistamme olemassa olevia tutkintoja samalla parantaen ja kehittäen niitä vastaamaan tulevaisuuden eurooppalaista yhtenäistä kokin opetussuunnitelmaa.

Hankkeen isoja painopistealueita ovat taitojen ja osaamisen näkyväksi tekemisen parantaminen ja vertailukelpoisuuden lisääminen eri maiden välillä.

Toisin sanoen CORE-hanke keskittyy parantamaan ja yhtenäistämään eurooppalaista kokin opetussuunnitelmaa. Tavoitteena on vahvistaa ja parantaa cateringalan yhteistyötä niin, että osaaminen perustuu tulevaisuuden työantajien tarpeisiin. Tarkempi tavoite on parantaa nykyisen kokin tutkinnon ”pätevyyttä”.

Samalla hankkeessa kehitetään opiskelijoiden kansainvälistä osaamista ja kielitaitoa. Tästä syystä koko eurooppalainen ravintola-ala hyötyy hankkeen tuloksista, kun kokin osaaminen tunnistetaan ja tunnustetaan sekä toteutetaan samanlaisena Euroopan laajuisesti.

Tätä haastetta käsitellään myös hankkeessa pitämällä yllä vahvoja suhteita työmarkkinoiden kanssa. Siksi tässä projektissa on tärkeää, että meillä ei ole vain yksittäisiä kumppaneita ravintola- ja cateringalalta, vaan teemme yhteistyötä myös edunvalvontajärjestöjen kanssa, kuten Suomessa MaRa ry:n kanssa.

Omniasta projektissa on mukana Mika Heino, joka toimii projektin päällikkönä, sekä ruokatuotannon lehtori Oona Haapakorpi joka toimii projektin ammatillisen materiaaliin päällikkönä.

360° website

Hankkeessa keskitytään uuden kansainvälisen kokin tutkinnon virtuaalisten 360°-verkkosivujen pilottiversion kehittämiseen. Näille sivuille voidaan liittää 360° kuvia, videoita, tekstiä ym. Tämä mahdollistaa tehokkaan digitaalisen oppimateriaalin luomisen. On hyvä muistaa, että digitaalinen oppiminen tarjoaa jatkuvaa muutosmahdollisuutta globaalissa opetusmaailmassa.

360° virtuaalikuvat ladataan ThingLink-alustalle. Tämän jälkeen luodaan oppimateriaalisisältöä esim. erilaisia opetusvideoita tai asiakirjoja. Nämä asiakirjat ladataan ThingLink-alustalle. Näin voimme luoda onnistuneita online-teoriakursseja.

Hankkeen tavoitteena on, että kaikki oppimateriaalit avataan 360° -sivulle. Hankkeen tuloksena luodaan uusia kansainvälisiä koulutuskokonaisuuksia catering-alalla.

Näin mahdollistamme kokin ammatillisen sisällön laadun parantumisen. Kansainväliset opetuskokonaisuudet ovat houkuttelevampia kaikille opiskelijoille.

Open Badges eli digitaaliset osaamismerkit

Cooking fo the future -hankkeen Osaamismerkkien hakuprosessi

Osaamismerkkien hakuprosessi.

Oppimistulokset tehdään mahdollisimman avoimiksi käyttämällä avoimia digitaalisia osaamismerkkejä osaamisen osoittamiseen. Digitaaliset osaamismerkit ovat digitaalinen menetelmä, jolla osoitetaan osaaminen. ”Badge” on itsessään symboli tai kuvake, ”merkki” saavutetusta taidosta. Merkit perustuvat avoimeen standardiin, joka ei ole sidottu mihinkään tiettyyn palveluun tai alustaan.

Osaamismerkkejä voidaan kerätä eri aiheista ja lähteistä. Omniassa on esim. tarjolla Kestävän kehityksen digitaalisia osaamismerkkejä. Erilaisia merkkejä tarjoavat myös esim. Martat tai 4H-yhdistykset. Avoimet merkit mahdollistavat yksilöllisen edistymisen opiskelijan opintopolulla. Ne ovat nykyaikainen, visuaalinen tapa todistaa ”hiljaista tietoa” joka on saavutettu muualla kuin koulun penkillä.

Kiltakoulu pedagogiikka

Tässä hankkeessa käytämme kiltakoulujen pedagogista mallia niin opetuksessa kuin ohjauksessa. Kiltakoulu-malli perustuu vertaisoppimiseen, jossa on vahva yhteistyö työelämän kanssa. Kiltakoulu-malli mahdollistaa yrittäjähenkisyyden opetuksessa sekä vahvan sosiaalisen median alustojen näkyvyyden.

Miten sosiaalisen median käyttö voi parantaa ammattitaitoasi?

Aiemmin ainoat ruoanlaittoon tarkoitetut opetusvälineet olivat erilaiset koulukirjat, kalvosulkeiset tai PowerPoint-esitykset tai jonkinlaiset käsin kirjoitetut ohjeet.

Vaikka kaikki nämä ovatkin vielä hyviä työvälineitä, jota voimme hyödyntää opetuksessa, niin tällä hetkellä kuitenkin verkossa löytyy paljon enemmän tietoa. On kuitenkin hyvä muistaa, että tänä päivänä yksi tehokkaimmista työvälineistä on sosiaalinen media, kuten YouTube tai Instagram postaukset, joista löytyy paljon ohjeita ja prosessikuvia.

Miten sosiaalinen media voi parantaa omia taitojasi? Miten voit käyttää sosiaalista mediaa ja/tai näkyä paremmin ja ammattimaisempana työelämässä?

Kokkikillan opiskelijan ammatillinen Instagram-tili

Opiskelijan ammatillinen Instagram-tili.

Useat kokit, keittiömestarit, opettajat tai esim. kirjailijat löytyvät nykyään sosiaalisen median välityksellä. Näin he saavat enemmän näkyvyyttä kuin koskaan ennen miljoonien ihmisten edessä. Tämä on myös helpottanut itseopiskelua, koska ohjeiden löytyminen sosiaalisen median välityksellä on helpompaa.

Tästä syystä opiskelijoilla on mahdollisuus katsoa ja kerrata oppimista videon välityksellä. Tänä päivänä ns. ”hiljainen tieto” on näkyvämmin esillä kuin koskaan ennen ja niitä voidaan katsoa/seurata sosiaalisen median välityksellä.

Osittain tästä syystä tällä hetkellä ja vielä enemmän tulevaisuudessa työnantajat seuraavat työntekijöiden ja opiskelijoiden sosiaalisen median saavutuksia. Sosiaalisen median käyttö tekee opiskelijan taidot, kiinnostuksen kohteet sekä itse työn esittelyn paljon helpommaksi.

Partnerit

Hankkeessa kehitetään ammattikoulujen ja työelämän välistä yhteistyötä ravintola- ja cateringalalla   Suomessa, Espanjassa, Irlannissa ja Virossa. Hanketta rahoittaa Euroopan komission Erasmus+ KA3-ohjelma.

Hankekumppaneina ovat Omnia ja Vamia Suomesta, Ikaslan Gipuzkoa Espanjasta, Institute of Technology Tralee (ITT) Irlannista ja Tartu Kutsehariduskeskus (TKHK) Virosta.

Haluatko tietää, mitä tulevaisuuden toiminta on? Haluatko lisätietoja?